Waarom video maken met AI niet kan tippen aan het werk van een videograaf

robot-and-woman-working-on-laptop-in-office-2023-11-27-04-57-48-utc

“AI kan alles, dus we gaan geen dure professionals meer inhuren!” Die gedachtegang gaat behoorlijk rond in het bedrijfsleven sinds AI haar entree deed. En we geven toe, AI kan ontzettend veel. Ook bij het maken van video’s kan AI hier en daar van toegevoegde waarde zijn. Toch blijft de kwaliteit van een video die compleet is gemaakt door AI achter in vergelijking met die van een videograaf. Hoe video’s maken met – en niet dóór – AI er het beste uit kan zien om de kwaliteit te borgen leggen we je uit in deze blog.

Kan AI filmpjes en video’s maken?

Video maken met AI is zeker een optie. Zo kun je bijvoorbeeld tekst omzetten naar video met behulp van AI of beelden eenvoudig aan elkaar laten monteren. Toch is het de vraag of je een volledige bedrijfsvideo laten maken wel over moet laten aan een systeem dat niet fysiek in het bedrijf aanwezig is geweest om de sfeer te proeven, de beste shots te ontdekken en de mensen op een natuurlijke wijze in beeld te brengen. Het is daarom beter om input voor de video door AI te laten creëren en de video hierna professioneel te laten maken en editen. Bij zulke input kun je denken aan het bedenken van leuke scenario’s, het vertalen van scripts en het zoeken van de juiste audio. De vraag ‘Kan AI ook filmpjes maken?’ beantwoorden wij daarom altijd met ‘ja’. Hier komt echter wel een ‘maar’ achteraan die we altijd duidelijk toelichten. De kwaliteitsverbetering van (oudere) videobeelden door AI laten uitvoeren blijkt in de praktijk bijvoorbeeld nog altijd geen succes te zijn. De manier waarop AI gaat improviseren om dit te realiseren wanneer de beelden niet allemaal duidelijk genoeg zijn zorgt voor een ongeloofwaardig eindresultaat.

Scripts maken met behulp van AI

Waar AI binnen de wereld van video veel voor wordt gebruikt, en waar AI ook erg geschikt voor is, is het maken van scripts. Het maken van scripts met behulp van AI bespaart je een hoop brainstormen en uitwerktijd. Natuurlijk kunnen de scripts die AI heeft gemaakt worden uitgebreid met een persoonlijke twist die goed laat zien waar het bedrijf voor staat. Door AI een duidelijke opdracht te geven bij het schrijven van een script kun je al een bepaalde structuur in het script laten maken die je tijdens het filmen gemakkelijk door iedereen kunt laten volgen.

AI tools voor video die je wél kunt gebruiken

Bij In de Video zijn we absoluut geen tegenstander van AI. Waar mogelijk maken we er zelfs graag gebruik van, om tijd en uiteindelijk ook de kosten van de bedrijfsfilm te kunnen drukken. Een tweetal tools binnen het maken van video met AI kunnen we dan ook zeker aanraden.

ChatGPT

Voor het schrijven van scripts voor video’s kun je ChatGPT gebruiken, evenals voor het brainstormen in de beginfase. Geef ChatGPT een duidelijk opdracht om een script voor een video te schrijven en geef hierbij aan wat het onderwerp is, in welke taal het script dient te zijn, welke beelden er absoluut in terug moeten komen en hoe de doelgroep eruit ziet.

Pictory

Ook Pictory kun je gebruiken voor het schrijven van scripts. Daarnaast kun je Pictory gebruiken voor het maken van ondertiteling in iedere mogelijke taal. Dit scheelt veel tijd tijdens het editen van de video.

Verder gebruiken we bij In de Video AI voor het weghalen of toevoegen van elementen in een niet bewegende achtergrond, het maken van concepten en het verbeteren van de audiokwaliteit. In de toekomst is zelfs het werken met Multicam, om automatisch video’s te kunnen knippen waarin verschillende sprekers zijn gekoppeld aan verschillende camerahoeken, niet uitgesloten. AI tools kunnen dus absoluut van waarde zijn voor een videograaf.

Voordelen van een videograaf ten opzichte van AI

Het grootste voordeel van een videograaf ten opzichte van AI is natuurlijk dat de videograaf op locatie kan komen en daadwerkelijk nieuwe beelden op kan nemen om te gebruiken voor de video. Daarnaast is een videograaf in staat om emotie en cultuur binnen een bedrijf te herkennen en dit om te zetten in een passende bedrijfsfilm met de juiste effecten en eventuele muziek. Een persoonlijke benadering die met AI simpelweg niet mogelijk is, maar wel essentieel is om een aansprekende bedrijfsvideo te maken die door (potentiële) klanten positief wordt ontvangen.

Hulp nodig bij het maken van een video?

Zelf video’s maken met AI is een optie, maar zal hoogstwaarschijnlijk niet tot de gewenste kwaliteit én het gewenste bereik leiden. Ga daarom altijd in gesprek met een professionele videograaf, die jou precies uit kan leggen waar AI voor de video wél en waar AI juist níet toegepast kan worden. Zo kom je samen tot een efficiënt en doelgericht resultaat. Wil je zonder AI bezig met het maken van video’s? Lees dan onze blog ‘zelf een video maken’ voor meer tips. Natuurlijk mag je jouw vragen ook voorleggen bij In de Video.

Geef een reactie

Delen

Meer blogs

Meer artikelen

De kosten van een

Als het laten maken van een bedrijfsfilm als gespreksonderwerp wordt geïntroduceerd zijn de bijbehorende kosten vaak onduidelijk. Want met welke

De kracht van In de Video

Communicatie staat bij ons hoog in het vaandel. Natuurlijk omvat dit de communicatie met de opdrachtgever, om de wensen goed in kaart te kunnen brengen. We nemen je daarom mee in het productieproces, zodat jij precies weet wat er speelt. Maar ook de communicatie met eventuele hoofdrolspelers in de video wordt vaak als één van onze hoofdkwaliteiten beschouwd. Wij stellen je graag op je gemak voor de camera. Al met al bieden we een ervaring met de juiste sfeer; zowel In de Video zelf als tijdens de productie.